Usein kysyttyjä kysymyksiä laulunopetuksesta

Ville Laaksonen
Usein kysytyt kysymykset

Voiko laulutunneille tulla, vaikka ei olisikaan yhtään musikaalinen, osaisi nuotteja tai laulaa entuudestaan?
KYLLÄ! Kuka tahansa voi oppia laulamaan. Musikaalisuuttakin voi oppia eikä kukaan ole epämusikaalinen. Nuottien osaaminen ei ole välttämätöntä, sillä musiikkia voi oppia monin muinkin tavoin.

Miten laulutunneille pitäisi valmistautua?
Saat laulutunneista eniten irti, jos valmistelet tunnille jonkin kappaleen, jossa ilmeneviin teknisiin tai ilmaisullisiin haasteisiin haluaisit apua. Ota kappaleesta mukaan nuotti tai selkeä sointulappu. Nuotteja löytyy hyvin kirjastosta ja niitä pystyy nykyään ostamaan helposti myös internetistä. Kappaleen melodia ja rytmi kannattaa opetella hyvin etukäteen. Sanoja ei tarvitse osata ulkoa, mutta mikäli haluat apua kappaleen tulkintaan, sanojen osaamisesta on hyötyä.

Kuinka usein laulutunneilla pitäisi käydä?
Voit itse päättää kuinka usein haluat ottaa tunteja. Jos haluat kehittyä nopeasti ja ehdit harjoittelemaan, voit käydä laulutunnilla kerran viikossa tai useamminkin. Kokemukseni mukaan monille sopii yksi tunti kerran kahdessa viikossa. Jos haluat harjoitella itseopiskelumateriaalien avulla mutta tarkistaa opettajan kanssa silloin tällöin, harjoitteletko oikein, voit käydä tunneilla esimerkiksi kerran kuukaudessa.

Mitä eroa Ville Laaksosen laulutunneilla on muihin laulutunteihin verrattuna?
Eräs selkeä ero on pedagogiikassa, jonka perusteita ovat positiivinen kannustaminen ja taiteellisen vastuun antaminen jokaiselle tasosta riippumatta. Ydinkysymyksiäni ovat "Miten sinä haluat laulaa?" ja "Miten voin auttaa?". Tekniikan avulla voi harjoitella mitä tahansa laulutyylejä, joten saat itse päättää opetuksen sisällön. Laulajan ei siis tarvitse rajoittaa omia tavoitteitaan opettajan maun tai tyylin mukaan. Laulutunneillani mennään suoraan asiaan ja etsitään jokaiselle konkreettiset työkalut ja harjoitukset, joiden avulla uuden asian saa treenattua kotona lihasmuistiin.

Jotkut opettajat tarjoavat laulutunteja halvemmalla. Mistä laulutuntien hinta muodostuu?
Parhaiden opettajien tuntien hinta-laatusuhde on parempi. Konkreettisten ja toimivien tekniikoiden ansiosta tiedät täsmälleen, kuinka harjoitella kotona ja saavutat tuloksia nopeammin. Täydennyskoulutan itseäni jatkuvasti sekä seuraan laulun ja äänenkäytön sekä musiikkikasvatuksen tutkimusta, jotta saat parasta ja ajankohtaisinta opetusta. Monipuolisen ja laulajaa tukevan pianonsoittotaitoni ansiosta pääset keskittymään tunnilla tärkeimpään asiaan eli laulamiseen.

Laulutuntien hinta muodostuu pääasiassa kohtuullisesta työkorvauksesta, veroista ja eläkemaksuista sekä opetustilan vuokrakuluista ja laitteistosta. Jotkut opettajat pyytävät maksun pimeästi. Silloin he eivät maksa työstään tulo- tai arvonlisäveroa. Musiikkioppilaitokset, jotka kuuluvat musiikin perusopetuksen piiriin on vapautettu alv:sta, ja heidän hintansa saattavat olla siksi jonkin verran edullisempia. Mikäli opettajan tuntihinta on liian alhainen, se voi olla myös merkki siitä, ettei opettaja arvosta työtään tai on epävarma osaamisestaan.

Onko opettajan sukupuolella väliä?
Ei juurikaan. On tärkeää, että opettaja pystyy demonstroimaan eri soundeja uskottavasti. Silloin opettajan taidot ovat tärkeämpiä kuin sukupuoli. Kaikki äänet ovat joka tapauksessa erilaisia. Tärkein opettajan taito on kuitenkin asioiden esittäminen ja opettaminen ymmärrettävästi.


Onko sinulla muita kysymyksiä?
Kysy sähköpostitse!